fra Danmarks Kirker
fra Danmarks Kirker
STENDERUP KIRKE
†ANSAGER SOGN
[Stenderup Kirke - siden 1979 selvstændig sogn og siden 2017 selvstændigt pastorat - var tidligere] filialkirke[] i Ansager sogns østre del [og] er ligesom Skovlund kirke opført efter tegning af Harald Lønborg-Jensen.¹ Kirken blev indviet 7. marts 1909.
Kirkegården hegnes mod syd af en hæk af avnbøg. I denne findes hovedindgangen, en dobbeltfløjet låge mellem murede, hvidtede piller. Et kapel vest for tårnet, hvidkalket og med afvalmet tegltag, er opført 1943. I kirkegårdens nordvestre hjørne er i 1980’erne bygget et graverhus med materialrum og kontor.
Den teglhængte, hvidkalkede kirke, arkitektens første kirkebygning, har betydelige lighedstræk med den et år yngre i Skovlund. Bygningen er holdt i den samme romaniserende stil og består af langhus med apsisformet kor og et tårn i vest, hvis underste etage tjener som våbenhus. Den teglhængte, hvidkalkede bygning hviler på en gråmalet sokkel. Som i Skovlundkirke flankeres koret af præsteværelse og fyrrum, førstnævnte med egen indgang. Døren i tårnets vestside smykkes af muret tympanon med »IHS«. Tårnets pyramidetag afsluttes af vejrfløj med »1908«. Der er tre rundbuede vinduer i hver af langhusets sider og tre vinduer i det apsidiale kor, det midterste tilmuret.
I det indre prydes den brede, lavtspændte kor bue af omløbende kragbånd. Skibet dækkes af fladt træloft: mindre, langsgående bjælker, hvilende på svære tværbjælker. I gulvet er bevaret det oprindelige, mønstrede flisegulv, nu dækket af tæpper. Det halvkuppelformede apsishvælv smykkes af en kalkmalet dekoration, fra 1911, symboliserende evigheden eller Edens have. I grå rankeslyng på hvid baggrund er indflettet tolv hvidklædte personer, seks mænd og seks kvinder.
Inventaret er overvejende fra opførelsestiden. Alterprydelsen er dog fra 1926, udført af A. E. Mørck efter Lønborg-Jensens tegning. Som i Skovlund (s. 1594) er arkitektens inspiration fra Valdemarstidens gyldne altre tydelig. Alterbordsforsiden er en forenklet udgave af et romansk frontale, med Jesumonogram i det firpasformede midtfelt. Retablet[, en lav opsats på et alterbord,] har arkader med relieffer af Kristus og apostlene og bærer et stort krucifiks, hvortil slutter sig indskriften »Det er fuldbragt«. Retablet er helt forgyldt, indskriften i brune versaler. Den oprindelige alterprydelse var et ringkors med evangelistsymbolerne i medaljoner, skænket af godsejeren på Nørholm til kirkeindvielsen. Nu i ligkapellet.
Altersølvet har stempler for I. Holm, København, kalken påskriften: »Stenderup Kirke 1908«. Oblatæsken er af hvidt porcelæn med guldkors, alterkanden skænket 1974, og alterstagerne er en lidt mindre udgave af Skovlund kirkes, 52 cm høje; de suppleres af en nyere syvstage. En messehagel fra opførelsestiden, af rødt fløjl med guldkors, er på kirkeloftet.
Døbefonten er ganske enkel, hvidmalet, med glat dåbsfad af messing og dåbskande af tin svarende til bl.a. Skovlund kirkes. Prædikestolen er halvrund, muret, med kalkmalede ornamenter og påskrift fra Fil. 2,5. [Det samme Sindelag være i eder, som også var i Kristus Jesus.] Stolestaderne er i enkle former, gavlene med dobbeltspir, bemaling i blåt med lidt grønt og sort.
Orglet er fra 1973, med ni stemmer, to manualer og pedal, bygget af P. Bruhn & Søn, Årslev. Disposition: Rygpositiv: Spidsgamba 8', Principal 4', Waldfløjte 2', Mixtur II. Brystværk: Gedakt 8', Rørfløjte 4', Principal 2', Nasat 11⁄3'; svelle. Pedal: Subbas 16'. Tegnet af Rolf Graae.
På pulpitur i kirkens vestende. †Orgel, 1914, med fire stemmer og ét manual, bygget af A. C. Zachariasen, Århus. Disposition: Bordone 16', Principale 8', Bordone d’amore 8', Fugara 4'.²
Moderne lysekroner har afløst kirkens gamle skønvirke-hjulkroner af messingblik, der nu er på kirkeloftet.
Klokken er omstøbt 1937 med indskrifter overført fra den oprindelige. Den måler 65 cm i tvm. og har profileret hals og reliefversalindskrifter. Om halsen: »Til Stenderup Kirke gjorde de Smithske Klokkestøberier i Aalborg mig 1908«. På legemet: »Længe vi vandred vor mødige Gang for Klokketoner at høre. Nu i vor By skal din festlige Klang tone og glæde vort Øre«. Ophængt i jernstøbt vuggebom i tårnet.